Montering av barnesete

Se vår instruksjonsvideo på hvordan du monterer et barnesete på en trygg og riktig måte

Små barn som sitter i et barnesete som er fremovervendt, løper en opptil fem ganger høyere risiko for å bli alvorlig skadet ved kollisjon.

Slik monterer du et barnesete

Se vår instruksjonfilm over om hvordan du kan montere barnesete på en sikker måte.

Et barnesete monteres med hjelp av underforankringsbånd og bilbelte. Setet skal være bakovervent i forsetet eller baksetet. Om både bilen og barnesetet er utstyrt med ISOFIX, bør det anvendes.

  1. Stolens vinkel må ikke overstige 30 grader
  2. Dra bilbelte via de blå markeringene på barnesetet
  3. Beltet på baksiden av barnesetet skal festet i passasjersetet foran, alternativt i festene i gulvet om bilen er utstyrt med det
  4. Beltet må ligge over akselen. Flytt opp beltet i stolens feste ettersom barnet vokser
  5. Det er veldig viktig at beltet sitter stramt over midjen
  6. Når barnets øyne er på høyde med barnesetets øvre kant er det på tide å bytte ut barnesetet til et større

Følg alltid produsentens anvisninger for hvordan barnesetet ditt skal monteres.

sikrere-med-bakovervendt-sete-495x315

Hva er ISOFIX?

ISOFIX er en internasjonal standard for hvordan man fester barneseter i bil. Men, hvilke barneseter kan bruke ISOFIX og hvordan fungere det?

Bak i de aller fleste nye biler finner man to metallbøyler under seteryggen til hvert av yttersetene. ISOFIX-kompatible barneseter eller setebaser har som regel to metallstenger som ligner litt på krabbeklør. Disse klørne skyver man under seteryggen til de treffer metallbøylene og fester seg med et klikk. ISOFIX-seter og setebaser vil ha en indikator som bekrefter at begge ankrene er trygt festet.

I tillegg til ankrene som går under seteryggen, bruker man også toppankre eller støtteben til å feste ISOFIX-seter eller setebaser. Toppankre er fester som naturlig nok kobles til sertifiserte fester mot toppen av bilsetet. Støtteben setter man i fotbrønnen mellom baksetet og forsetet. Nyere bilmodeller som selges i Norge er i større grad kompatible med støtteben enn med toppankre.

Man kan få både babyseter, småbarnsseter og belteseter med ISOFIX-ankre. Ankrene kan være festet direkte på stolen eller på en setebase. Mange av disse stolene kan også festes med bilens egne belter om det trengs.